Είναι γνωστό πια ότι οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Λίγο πολύ, πόλοι ξέρουμε κάποιον – όχι απαραίτητα διάσημο – που να έχει αλλάξει κάτι στην εμφάνιση του και δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται σοβαρά να κάνουν και οι ίδιοι κάτι παρόμοιο. Μικρο επεμβάσεις όπως το botox έχουν μπει πλέον στη καθημερινότητα μας και δεν φαντάζουν ιδιαίτερα «εξωτικές» ή μόνο για τους πλούσιους. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουμε εξοικειωθεί αρκετά με τις πλαστικές, δεν είναι σπάνιο να κάνεις πολύ σοβαρά λάθη όταν πάρει την οριστική απόφαση να κάνει πλαστική.

Τα λάθη που κάνουμε οφείλονται σε ελλειπή πληροφόρηση αλλά και σε έλλειψη διάθεσης για έρευνα. Από εκεί που ξεκινάνε όλα όμως , είναι το γεγονός ότι πολλοί έχουν την τελείως λανθασμένη αντίληψη ότι μία πλαστική δεν είναι σοβαρή επέμβαση, οπότε δεν χρειάζεται να δείξουν και μεγάλη προσοχή ή να της αφιερώσουν σημαντικό χρόνο και κόπο. Ενώ είναι αλήθεια ότι είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει μία πλαστική σοβαρά προβλήματα υγείας ή και θάνατο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι «απλές» επεμβάσεις (δεν είναι τυχαίο ότι η ειδίκευση στη πλαστική χειρουργική διαρκεί 6 χρόνια) οπότε και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε χαλαρά.

Τα σημαντικότερα και πιο μοιραία λάθη είναι αυτά που γίνονται κατά την επιλογή του γιατρού, οποίος είναι και ο «παράγοντας» που καθορίζει την επιτυχία της επέμβασης. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε σε καμία περίπτωση όταν ετοιμάζεστε για πλαστική.

Τυχαία επιλογή χειρουργού

Όπως είπαμε και πριν, η επιλογή του χειρουργού είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ομαλή έκβαση μίας πλαστικής. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιλέξετε έναν γιατρό κυριολεκτικά στη τύχη. Θα πρέπει να ψάξετε πολύ το θέμα και μάλιστα δεν αρκεί να βρείτε έναν καλό γιατρόμε θετικά σχόλια στο internet και τα social media. Θα πρέπει να βρείτε έναν γιατρό που να είναι ο κατάλληλος για την επέμβαση σας, οπότε όταν ψάχνετε για γιατρό στο διαδίκτυο, ΠΑΝΤΑ να γράφετε μαζί και την επέμβαση που σας ενδιαφέρει ή τουλάχιστον το μέρος του σώματος που σας ενδιαφέρει.

Επιλογή γιατρού σε άλλη πόλη

Δυστυχώς πολλοί κάτοικοι της επαρχίας ή μικρών Δήμων της χώρας δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς της περιοχής τους, χωρίς απαραίτητα να έχουν ακούσει κάτι κακό γι’ αυτούς. Απλά θεωρούν ότι οι γιατροί στο κέντρο ή σε κάποια μεγάλη πόλη είναι αυτομάτως καλύτεροι. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού όλοι οι γιατροί είναι μορφωμένοι άνθρωποι κι επιστήμονες. Όσοναφορά όμως ειδικά τους πλαστικούς χειρουργούς, δεδομένου ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και αρκετές επισκέψεις για να ολοκληρωθεί μία επέμβαση, ο γιατρός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας. Οι πολλές μετακινήσεις μπορεί να σας κουράσουν ή να εξαντλήσουν τα οικονομικά σας και να αναγκάσετε τον γιατρό να τρέξει τις διαδικασίες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ επικίνδυνο.  

Επιλογή μόνο με βάση τη τιμή

Το καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές και ότι τα χρήματα πλέον δεν περισσεύουν σε κανέναν, αλλά η τιμή μίας επέμβασης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι το μόνο κριτήριο επιλογής γιατρού. Το κριτήριο της εγγύτητας και τις ειδικότητας είναι πολύ πιο σημαντικά από την τιμή. Καλύτερα λοιπόν να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω, παρά να πάρετε ρίσκα που απλά δεν χρειάζεται να πάρετε.

Αναζήτηση μόνο από το διαδίκτυο

Μπορεί το διαδίκτυο να είναι το ιδανικό εργαλείο για να ψάξει κανείς πλαστικό χειρουργό, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι και το μόνο. Στο internet μπορεί ο καθένας να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς να τον ελέγχει κανείς, γι’ αυτό και είναι καλό να μη παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς όσα βλέπετε εκεί. Αν με βάση το βιογραφικό και τα σχόλια που υπάρχουν στο site ενός πλαστικού θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος για σας, θα πρέπει να του κάνετε και μία επίσκεψη για να βεβαιωθείτε.