Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν ψάχνετε για πλαστικό χειρουργό

Είναι γνωστό πια ότι οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Λίγο πολύ, πόλοι ξέρουμε κάποιον – όχι απαραίτητα διάσημο – που να έχει αλλάξει κάτι στην εμφάνιση του και δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται σοβαρά να κάνουν και οι ίδιοι κάτι παρόμοιο. Μικρο επεμβάσεις όπως το botox έχουν μπει πλέον στη καθημερινότητα μας και δεν φαντάζουν ιδιαίτερα «εξωτικές» ή μόνο για τους πλούσιους. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουμε εξοικειωθεί αρκετά με τις πλαστικές, δεν είναι σπάνιο να κάνεις πολύ σοβαρά λάθη όταν πάρει την οριστική απόφαση να κάνει πλαστική.

Τα λάθη που κάνουμε οφείλονται σε ελλειπή πληροφόρηση αλλά και σε έλλειψη διάθεσης για έρευνα. Από εκεί που ξεκινάνε όλα όμως , είναι το γεγονός ότι πολλοί έχουν την τελείως λανθασμένη αντίληψη ότι μία πλαστική δεν είναι σοβαρή επέμβαση, οπότε δεν χρειάζεται να δείξουν και μεγάλη προσοχή ή να της αφιερώσουν σημαντικό χρόνο και κόπο. Ενώ είναι αλήθεια ότι είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει μία πλαστική σοβαρά προβλήματα υγείας ή και θάνατο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι «απλές» επεμβάσεις (δεν είναι τυχαίο ότι η ειδίκευση στη πλαστική χειρουργική διαρκεί 6 χρόνια) οπότε και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε χαλαρά.

Τα σημαντικότερα και πιο μοιραία λάθη είναι αυτά που γίνονται κατά την επιλογή του γιατρού, οποίος είναι και ο «παράγοντας» που καθορίζει την επιτυχία της επέμβασης. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε σε καμία περίπτωση όταν ετοιμάζεστε για πλαστική.

Τυχαία επιλογή χειρουργού

Όπως είπαμε και πριν, η επιλογή του χειρουργού είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ομαλή έκβαση μίας πλαστικής. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιλέξετε έναν γιατρό κυριολεκτικά στη τύχη. Θα πρέπει να ψάξετε πολύ το θέμα και μάλιστα δεν αρκεί να βρείτε έναν καλό γιατρόμε θετικά σχόλια στο internet και τα social media. Θα πρέπει να βρείτε έναν γιατρό που να είναι ο κατάλληλος για την επέμβαση σας, οπότε όταν ψάχνετε για γιατρό στο διαδίκτυο, ΠΑΝΤΑ να γράφετε μαζί και την επέμβαση που σας ενδιαφέρει ή τουλάχιστον το μέρος του σώματος που σας ενδιαφέρει.

Επιλογή γιατρού σε άλλη πόλη

Δυστυχώς πολλοί κάτοικοι της επαρχίας ή μικρών Δήμων της χώρας δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς της περιοχής τους, χωρίς απαραίτητα να έχουν ακούσει κάτι κακό γι’ αυτούς. Απλά θεωρούν ότι οι γιατροί στο κέντρο ή σε κάποια μεγάλη πόλη είναι αυτομάτως καλύτεροι. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού όλοι οι γιατροί είναι μορφωμένοι άνθρωποι κι επιστήμονες. Όσοναφορά όμως ειδικά τους πλαστικούς χειρουργούς, δεδομένου ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και αρκετές επισκέψεις για να ολοκληρωθεί μία επέμβαση, ο γιατρός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας. Οι πολλές μετακινήσεις μπορεί να σας κουράσουν ή να εξαντλήσουν τα οικονομικά σας και να αναγκάσετε τον γιατρό να τρέξει τις διαδικασίες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ επικίνδυνο.  

Επιλογή μόνο με βάση τη τιμή

Το καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές και ότι τα χρήματα πλέον δεν περισσεύουν σε κανέναν, αλλά η τιμή μίας επέμβασης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι το μόνο κριτήριο επιλογής γιατρού. Το κριτήριο της εγγύτητας και τις ειδικότητας είναι πολύ πιο σημαντικά από την τιμή. Καλύτερα λοιπόν να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω, παρά να πάρετε ρίσκα που απλά δεν χρειάζεται να πάρετε.

Αναζήτηση μόνο από το διαδίκτυο

Μπορεί το διαδίκτυο να είναι το ιδανικό εργαλείο για να ψάξει κανείς πλαστικό χειρουργό, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι και το μόνο. Στο internet μπορεί ο καθένας να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς να τον ελέγχει κανείς, γι’ αυτό και είναι καλό να μη παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς όσα βλέπετε εκεί. Αν με βάση το βιογραφικό και τα σχόλια που υπάρχουν στο site ενός πλαστικού θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος για σας, θα πρέπει να του κάνετε και μία επίσκεψη για να βεβαιωθείτε.

Οι πλαστικοί χειρουργοί που πρέπει να αποφύγετε

Η επιλογή πλαστικού χειρουργού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί απλή υπόθεση και αυτό, ευτυχώς, είναι κάτι που αρκετοί από εμάς το καταλαβαίνουν. Δυστυχώς όμως, αυτή η γνώση κάνει πολλούς ανθρώπους να διστάζουν να κάνουν κάποια πλαστική επέμβαση, παρά το γεγονός ότιθα ήθελαν να διορθώσουν κάποιο ψεγάδι στην εμφάνιση τους και ξέρουν ότι η πλαστική είναι η λύση. Δεδομένου ότι η επιλογή πλαστικού είναι αυτή που θα καθορίσει την επιτυχία της επέμβασης, είναι λογικό να πρόκειται για μία απόφαση που να προκαλεί ανησυχία και άγχος.

Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για αυτό το άγχος. Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρούργοι είναι καταπληκτικοί επιστήμονες και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Αρκεί να κάνετε την έρευνα σας σωστά ώστε να βρείτε τον κατάλληλο για την περίπτωση σας. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να είναι άριστα εκπαιδευμένοι και καλοί στη δουλειά τους, αλλά βλέπουν τον ασθενή σαν πορτοφόλι που περπατάει και όχι σαν έναν άνθρωπο που χρειάζεται τις υπηρεσίες και τη βοήθεια τους. Καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτούς τους ανθρώπους, πώς όμως θα τους καταλάβετε;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια στοιχεία – κόκκινες σημαίες που δείχνουν ότι ο πλαστικός χειρουργός που εμπιστευθήκατε νοιάζεται κυρίως για τη τσέπη του, οπότε και καλά θα κάνατε να τον αποφύγετε.

Σας λέει αυτός τι πρέπει να αλλάξετε

Αυτό είναι και το πρώτο και πολύ σημαντικό σημάδι που πρέπει να αρχίσει να χτυπάει καμπανάκια στο μυαλό σας. Αν λοιπόν πάτε σε έναν πλαστικό και μόλις του πείτε τι θέλετε να αλλάξετε αρχίσει να σας προτείνει και άλλες αλλαγές κι επεμβάσεις, καλό θα ήταν να φύγετε. Ένας σωστός επαγγελματίας και γιατρός πρέπει να σέβεται την επιθυμία του πελάτη του και να προσπαθεί να τον μεταπείσει μόνο αν η απόφαση του είναι υπερβολική ή επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένας πλαστικός να προτείνει και άλλες επεμβάσεις στον ασθενή του, ακόμη και αν πιστεύει ότι κάποιες άλλες αλλαγές θα βελτίωναν ακόμη περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης του.

Σας «ξεπετάει» στα γρήγορα

Μία πλαστική επέμβαση μπορεί να είναι απλή υπόθεση και ρουτίνα για έναν γιατρό, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους ασθενείς. Είναι απόλυτα λογικό ο ασθενής να έχει ερωτήσεις αλλά και δισταγμούς σχετικά τόσο με την επέμβαση που θέλει να κάνει όσο και με την πλαστική χειρουργική γενικότερα. Δουλειά του γιατρού είναι να του εξηγήσει όσα πρέπει να ξέρει και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του. Γενικά, ο καλός πλαστικός είναι και λίγο ψυχολόγος και πρέπει να δείχνει υπομονή στους πελάτες του και να αφιερώνει στον καθένα όσο χρόνο χρειάζεται, αφού ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση.

Δεν σας προειδοποιεί για πιθανές επιπλοκές

Εννοείται ότι αν σας ενδιαφέρει μία επέμβαση, ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για να μάθετε αν και ποιους κινδύνους μπορεί να ενέχει, είναι να επισκεφθείτε κάποιον πλαστικό και να συζητήσετε μαζί του. Δεν υπάρχει καμία χειρουργική επέμβαση στον κόσμο που να μην έχει έστω και ελάχιστο κίνδυνο. Αν ο γιατρός σας δεν σας εξηγήσει τις πιθανές επιπλοκές – όσο απίθανο και να είναι να συμβούν – τότε το κάνει απλά γιατί δεν θέλει να σας φοβίσει και να σας χάσει από πελάτη. Μην εμπιστεύεστε έναν ανειλικρινή γιατρό.

Δεν σας μιλάει ξεκάθαρα για το κόστος

Μία πλαστική επέμβαση μπορεί να κοστίσει μέχρι και μερικές χιλιάδες Ευρώ, οπότε καλό είναι να ξέρει εξ αρχής ο ασθενής αν και κατά πόσο μπορεί να την αντέξει η τσέπη του. Ο γιατρός θα πρέπει να σας πει αμέσως την τελική τιμή της επέμβασης, η οποία θα περιλαμβάνει τυχόν αμοιβές άλλων γιατρών κι έξοδα νοσηλείας σε κλινική και να μην σας αναφέρει μόνο την αμοιβή του. Οι γιατροί που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική στην ουσία «παγιδεύουν» τον πελάτη ώστε να κάνει την επέμβαση ασχέτως κόστους αφού θα έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο και χρήμα πριν μάθει το ακριβές και τελικό κόστος.